Lakat je izložen velikom stresu prilikom obavljanja aktivnosti koje uključuju podizanje ruke iznad nivoa ramena, naročito ukoliko su česte ili je rame jako opterećeno (sportisti, težak fizički rad). Kao posledica takvih aktivnosti nastaju slobodna tela u laktu ili dolazi do pojave izraslina u zglobu. Radnici koji obavljaju teške poslove i i dizači tegova su posebno izloženi ovoj opasnosti.

Slobodna tela su komadići hrskavice ili kosti koji se kreću unutar zgloba.

Postoje dva tipa slobodnih tela:

  1. Komadi kosti / hrskavice, najčešće površinskog dela kosti, nastalih kao posledica preloma - povreda. Oni se najčešće moraju ukloniti kako bi se uspostavila normalna funkcija lakta;
  2. Slobodna tela koja nisu posledica povrede, a nalaze se u zglobu lakta u različitom broju, od jednog do dvadeset, pa i više. Najčešće su prisutna kod reumatskih oboljenja.

Uzroci

Uzroci ovog stanja leže najčešće u povredama ili hroničnim oboljenjima. Slobodna tela u laktu mogu se javiti kao posledica krvarenja u laktu, zatim odumiranja koštanog tkiva udruženog sa reumatoidnim artritisom ili tuberkulozom lakta.

Uzroke možemo naći u povredama, tj. prelomima ili u hroničnim preopterećenjima lakta (sportisti). Prilikom preloma, komadići kosti ili hrskavice mogu se odvojiti i postati tzv. slobodna tela.

Simptomi

Slobodna tela mogu izazvati bol u laktu, neugodnost, pucketanje u zglobu. Najčešće se tegobe javljaju pri pokretu a naročito pri opterećenju. Može se desiti da se lakat ukoči (blokira), a zatim ”klikne” i vrati se u svoj prvobitni položaj. Svi ovi procesi mogu biti veoma bolni. Ponekad je prisutan osećaj da se nešto kreće, pomera unutar samog zgloba.

Ukoliko ove osećaje prati i ukočenost, jutarnji bolovi i nelagodnost, moguće je da se već radi o oštećenju hrskavice (artrozi). Sve ovo može biti praćeno otokom lakta.

Lečenje

Razgovorom sa pacijentom i kliničkim pregledom se posumnja na prisustvo slobodnih tela, a definitivna dijagnoza se potvrđuje rendgenskim snimkom ili magnetnom rezonancom. Slobodna tela se uklanjaju artroskopskom metodom (videti: artroskopija lakta), ili se, ukoliko su izazvana prelomom, pričvršćuju i vraćaju na svoje mesto.