Blokada lakta je relativno česta terapeutska metoda lečenja patoloških stanja poput teniskog lakta i golferskog lakta. Davanje blokade pod kontrolom ultrazvuka garantuje najveću moguću preciznost u tretiranju bolnog mesta.

 

Šta je blokada lakta? Sastav injekcije i procedura

Sastav blokade i njeno dejstvo

Blokada je injekcija čiji je sastav kombinacija kortikosteroida i lokalnog anestetika koji udruženim delovanjem smanjuju iritaciju bolnog mesta. Lokalni anestetik deluje odmah nakon davanja blokade i bolovi tipično nestaju ili se znatno smanjuju veoma brzo. Ukoliko dođe do smanjenja bolova odmah nakon blokade, velika je verovatnoća da će blokada pomoći na duže staze. Nakon izvesnog perioda (5–18 sati) može doći do neznatnog pogoršanja i simptoma poput manjeg bola i modrih tragova.

Kotrikosteroid u blokadi počinje da deluje nakon par dana i deluje 4–6 nedelja, koliko je potrebno za oslobađanje hormona iz kortikosteroida. S obzirom na to da hormoni deluju na okolno tkivo, ne preporučuje se davanje više od 3 blokade ukupno u toku 6 meseci. Nakon toga potrebno je da prođe izvesno vreme pre nego što se opet pristupi ovom tipu lečenja.

U retkim slučajevima događa se da nakon 4 nedelje od davanja blokade nema poboljšanja. Tada se smatra da poboljšanja najverovatnije neće ni biti i da blokada lakta nije pomogla.

Kako se daje blokada?

Blokada lakta se daje u bolno mesto koje lekar ustanovljava tokom pregleda. Visoka preciznost, koja ujedno podrazumeva i višu efikasnost blokade, postiže se kontrolom uz pomoć ultrazvuka. Nakon što lekar ultrazvukom locira bolno mesto, ubrizgava se tečnost. Čitava procedura traje veoma kratko.

 

Koliko je efikasna blokada lakta?

Na žalost, nije moguće sa sigurnošću prognozirati dejstvo blokade na probleme u laktu – nekada je jedna blokada dovoljna, nekada ih je potrebno dati i do tri u određenom vremenskom razmaku, a u retkim slučajevima se desi da blokada uopšte ne pomogne ili pomogne na veoma kratak period.

 

Koje su reakcije nakon blokade?

Neželjenih dejstava nema mnogo, ali se ponekad ipak javljaju i uglavnom su prolazna i minimalnog intenziteta. Najčešće nuspojave i reakcije su:

  • lokalno crvenilo
  • otok
  • alergijska reakcija
  • infekcija

Nakon primanja blokade potrebno je uzeti analgetik, ne opterećivati lakat i obratiti pažnju na znakove infekcije – crvenilo, toplota i natečenost tretiranog područja.

Kod iritacije u zglobu, blokada lakta daje se u sam zglob pod sterilnim uslovima.