Šta je potrebno znati

  • Smrznuto rame je drugi naziv za ukočeno rame, sa ograničenim pokretima.
  • Čest uzrok je upala kapsule, tkiva koje okružuje zglob ramena.
  • Osim kliničkog pregleda, za postavljanje dijagnoze često je potreban i rendgenski snimak, kako bi se eliminisali drugi uzroci bola.
  • Najčešće je izlečenje moguće uz pomoć protivupalnih lekova i fizikalne terapije. Operacija je neophodna samo u slučaju da neoperativno lečenje ne daje rezultate tokom dužeg perioda.

Šta je smrznuto (ukočeno) rame?

Smrznuto rame, odnosno ukočeno rame (adhezivni kapsulitis) je stanje kod koga su glavni problemi bol u ramenu i ukočenost ramena. Javlja se kod oko 2% stanovništva, mnogo je češće kod žena nego kod muškaraca, a najčešće pogađa populaciju između 40 i 60 godina starosti.

Artroskopski nalaz – normalno rame
Artroskopski nalaz – normalno rame
Artroskopski nalaz – smrznuto rame
Artroskopski nalaz – smrznuto rame

 

Uzroci ukočenosti ramenaZbog čega se javlja ukočeno rame?

Uzroke koji dovode do pojave smrznutog ramena nije moguće potpuno objasniti. Ukočeno rame i dominantna ruka ili vrsta posla kojom se čovek bavi ne pokazuju jasnu povezanost. Ipak, postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na pojavu ovog stanja, pre svega:

  • Dijabetes (žene sa dijabetesom imaju 25% šansi da dobiju smrznuto rame bar jednom u životu)
  • Poremećaj u radu štitne žlezde
  • Parkinsonova bolest

Smrznuto rame može nastati i u toku imobilizacije ramena (prelomi ramena, operativni zahvati) i zato je u tim slučajevima važno što ranije početi sa pokretima ramena.

 

Simptomi smrznutog ramena

Bol u ramenu je dominantan simptom. Javlja se u stanju mirovanja, često je konstantan i znatno se pojačava prilikom pokreta. Lociran je na spoljnoj i prednjoj strani ramena, ali se često širi niz ruku.

Drugi simptom je ograničena pokretljivost ramena, kako aktivna tako i pasivna. Naročito je smanjena spoljna rotacija ramena, jer je proces dominantno u prednjoj kapsuli ramena.

 

Problem smrznutog ramena Šta se dešava u ramenu i koji problemi nastaju?

Kod ovog stanja zglobna kapsula u ramenu postaje jako iritirana i zadebljana. Okolno tkivo takođe postaje čvrsto i neelastično.

Vrlo često, u samom zglobu javlja se povećana količina zglobne tečnosti. Kao posledica toga javlja se nemogućnost pokretanja ramena, bilo svojom voljom, bilo uz nečiju pomoć. Sam proces odvija se u 3 faze:

Faza smrzavanja

U fazi smrzavanja se javlja bol, a pokreti su sve ograničeniji. Faza može trajati od 6 nedelja do čak 9 meseci, uobičajeno trajanje je 4-6 meseci. Bolovi mogu biti izuzetno jaki i konstantni, te pacijenti mogu biti jako hendikepirani za svakodnevne aktivnosti.

Smrznuto rame

U ovoj fazi je bol obično manji ili nestaje, ali je ograničenost pokreta i dalje prisutna. Svakodnevne aktivnosti u ovoj fazi bolesti mogu biti veliki problem, a ona uobičajeno traje 6-12 meseci.

Faza odmrzavanja

Postepeno dolazi do poboljšanja pokretljivosti ramena, a po pravilu bolova nema. Faza odmrzavanja, odnosno oporavka, može trajati od 6 meseci do 2 godine.

U kompleksnim slučajevima dešava se da su bolovi prisutni sve vreme, a može se desiti da kada se proces završi na jednom ramenu, započne na drugom.

 

Lečenje smrznutog ramena

Neoperativno lečenje

Lečenje adhezivnog kapsulitisa je u prvoj fazi isključivo neoperativno i sastoji se od fizikalnih procedura i blokade ramena.

Cilj lečenja u ovoj fazi je smanjiti bol i tada se obično ne očekuje neko značajno poboljšanje pokretljivosti. Zato u ovoj fazi ne treba insistirati na vežbama, a pokrete treba izvoditi do granice bola. Najčešće je potrebno dati seriju blokada ramena sa razmakom od 4–6 nedelja.

Operativno lečenje – operacija smrznutog ramena

Operativno lečenje, odnosno operacija smrznutog ramena, sprovodi se u drugoj fazi artroskopskim popuštanjem zglobne kapsule (videti stranu artroskopija ramena). Sama operacija je minimalna i jako zahvalna, jer pacijent odmah dobije maksimalnu moguću pokretljivost. Zato je bitno odmah nakon operacije krenuti sa vežbanjem, odnosno fizikalnom terapijom koju po pravilu sprovodi iskusni fizioterapeut jer je vrlo bitno da se očuva pokretljivost ramena dobijena operacijom. Bez intenzivne kineziterapije zglob ramena ima tendenciju da se jako brzo ponovo ukoči.

Artroskopska operacija smrznutog ramena
Artroskopska operacija smrznutog ramena