Artroskopija ramena je jedna od savremenih procedura u lečenju ramena koja nudi niz prednosti u odnosu na klasične hirurške intervencije. Iako relativno neinvazivna i lako podnošljiva za pacijenta, artroskopska intervencija je za hirurga jednako zahtevna koliko i otvorena operacija i podrazumeva veliko iskustvo i poznavanje rada sa artroskopom, uz veliki broj samostalno odrađenih intervencija. Zbog toga je stalna edukacija i usavršavanje hirurga jedna od ključnih misija naših stručnjaka.

Artroskopski zahvati doživeli su intenzivan razvoj u poslednjih 20 godina. U savremenom pristupu operativnom lečenju ramena, primarni su izbor prilikom donošenja odluke o izboru tehnike za rešavanje većine problema sa zglobom ramena.

 

Kada se izvodi artroskopska operacija ramena?

Stanja u kojima se tipično izvode artroskopske operacije su sledeća:

 

Artroskopija ramena – procedura

Artroskopska operacija zgloba ramena radi se uređajem koji se naziva artroskop i obavlja se kroz nekoliko manjih rezova dužine 5mm. Kroz jedan od rezova uvlači se artroskop koji sadrži montiranu kameru uz pomoć koje se čitava operacija prati na ekranu visoke rezolucije, dok se kroz ostale rezove instrumentima obavlja operacija.

Svaka artroskopija je najpre dijagnostička jer se prilikom artroskopskog zahvata dobija detaljan uvid u stanje zgloba ramena – zglobne hrskavice, ligamenata, zglobne kapsule, duge tetive bicepsa i tetiva rotatorne manžetne. Terapijska artroskopija ramena podrazumeva operativno rešavanje patološkog stanja u zglobu.

Iako se savremenim artroskopskim tehnikama može rešiti većina povreda ramena, u nekim slučajevima je ipak neophodno obaviti otvoreni operativni zahvat.

Artroskopija ramena – video
Artroskopija ramena – video

 

Koje su prednosti artroskopije ramena?

Artroskopija ramena ima brojne prednosti u odnosu na otvorenu operaciju:

  • Veća preciznost zahvata
  • Manji rizik od infekcije
  • Brži oporavak
  • Najčešće se izvodi ambulantno, odnosno kao dnevna hirurgija
  • Nekada je dovoljna regionalna anestezija – pacijent je budan tokom operacije, a ne oseća bol
  • Kozmetički prihvatljivi ožiljci

 

Koje su reakcije posle artroskopske operacije?

Nakon artroskopske operacije mogu se javiti natečenost ramena i promene u boji kože – crvenilo, modri i žućkasti tragovi. Ovo su očekivane reakcije koje su kozmetičke prirode i nisu znakovi infekcije.

Naravno, kao i kod svakog operativnog zahvata, mogu se javiti komplikacije, ali su one u artroskopskoj hirurgiji minimalne i jako retke.

 

Oporavak pacijenata nakon artroskopije ramena

Dužina trajanja, kao i program oporavka nakon artroskopske intervencije variraju u zavisnosti od zatečenog stanja kod pacijenta, ali ono što je zajedničko za sve artroskopske intervencije je značajno skraćeno vreme oporavka u odnosu na klasičnu operativnu proceduru.

Fizikalna terapija, odnosno trening ramena sa ciljem jačanja mišića, može se uglavnom započeti jako brzo nakon artroskopske operacije. Ovo je glavni preduslov za potpuno otklanjanje bola u ramenu i sprovodi se po planu i programu profesionalno obučenih fizioterapeuta.

Kod određenih stanja, veliki broj pacijenata se može potpuno izlečiti već nakon ove faze, dok kod manjeg broja, i u zavisnosti od stanja, mogu biti prisutne manje tegobe. Ukoliko je uzrok operacije teža povreda (na primer raskid tetive rotatorne manžetne), rehabilitacioni program je individualnog tipa i može trajati i duže, uz striktnu podelu na pasivnu fazu (pomeranje ramena uz pomoć druge ruke ili fizioterapeuta) i aktivnu fazu (aktivni trening uz nadzor fizioterapeuta).