Ordinacije Pozovite nas Prijava
Pretraga Podešavanja Navigacija
Svetlo Tamno

Kuk · Hirurgija kuka lečenje povreda i oboljenja kuka

Kuk je zglob koji spaja donje udove sa karlicom. Njegova primarna funkcija je da pruži potporu čitavoj težini gornjeg dela, omogućavajući istovremeno složene pokrete donjeg dela tela.

Zdravi i snažni kukovi najbitniji su faktori u održavanju ravnoteže tela, omogućavajući pritom hodanje, trčanje, skakanje i sve ostale aktivnosti u kojima noge vrše aktivnu funkciju.

 

Anatomija kuka

Kuk je zglob između butne kosti (lat. femur) i karlične kosti (lat. os coxae) koji se sastoji od izbočenog dela – glave butne kosti (caput femoris) i udubljenog dela, odnosno zglobne čašice karlične kosti (acetabulum). Glava butne kosti unutar čašice ima potpunu pokretljivost od 360 stepeni, a oko svoje ose može se rotirati pod uglom od 90 stepeni.

Unutrašnja konstrukcija kuka je učvršćena snažnim ligamentima. Pozicioniran između butne kosti i bočne karlične kosti, najbitniji među njima je iliofemoralni ligament, koji predstavlja najsnažniju vezu u ljudskom telu. Ovaj ligament prekriva prednju površinu zgloba i omogućava održavanje uspravnog položaja tela bez dodatnog naprezanja mišića u pojasu kuka.

Kukovi poseduju izuzetnu fleksibilnost i sposobnost da izdrže sile ekstremnih intenziteta.

Anatomija kuka
Anatomija kuka
Anatomija kuka, ligamenti kuka
Ligamenti kuka

 

Hirurgija kuka. Lečenje povreda i oboljenja kuka.

Problemi sa kukovima najčešće su direktna posledica određenih poremećaja u razvoju kuka, ali gotovo jednako su česte i povrede kukova ili hronična oboljenja kukova. Problemi se mogu manifestovati na najrazličitije načine i zavise od uzroka poremećaja i povrede, ali i dela kuka zahvaćenog povredom ili poremećajem.

Primera radi, osteoartritis kuka ili koksartroza je degenerativno oboljenje kuka koje dovodi do propadanja hrskavice u zglobu kuka. Kada se hrskavica stanji, butna i karlična kost dolaze u direktan kontakt, što za posledicu ima bol i upalu, a u kasnijim fazama dolazi i do pojave osteofita – stvaranja nove kosti, što dodatno otežava kretanje i umanjuje funkciju kuka.

Koksartroza - artroza kuka
Koksartroza (artroza kuka)

 

Veoma je bitno da se, ukoliko postoji bol u kuku ili nagoveštaj degenerativnih poremećaja, odmah obratite lekaru. Pravovremenim postavljanjem tačne dijagnoze moguće je kukove izlečiti na vreme i izbeći trajne posledice.

Ukoliko oboljenje kuka ili povreda kuka dovedu do većih oštećenja, neophodno je kroz fizikalnu terapiju raditi na vraćanju što većeg stepena pokretljivosti i fukncionalnosti kukova. U najtežim slučajevima može se desiti da je neophodno ugraditi veštački kuk, odnosno zameniti kuk protezom (aloaltroplastika kuka).

Veštački kuk – totalna aloartroplastika kuka
Veštački kuk

 

Povrede kuka. Oboljenja kuka.

  • Osteoartritis kuka (koksartroza)

Procedure i metode za lečenje povreda i oboljenja kuka

za zdrav život
u pokretu

OrthoExpert Beograd
PIB: 109694635, MB: 64363247
ŽR: 205-238556-86

OrthoExpert 018 Niš
PIB: 112667879, MB: 66270220
ŽR: 200-3415260101034-31