Šta je potrebno znati

 • Najčešći uzrok golferskog lakta su specifični pokreti koji izazivaju preopterećenje tetiva (korišćenje ručnog alata, cepanje drva, nošenje teških stvari).
 • Najčešći simptom je bol u laktu koji se širi niz unutrašnju stranu podlaktice i javlja se prilikom stiskanja lopte ili savijanja zgloba prema unutra.
 • Lečenje počinje prilagođavanjem aktivnosti, odnosno ukidanjem aktivnosti koje izazivaju bol. Nakon toga prelazi se na izvođenje vežbi za jačanje mišića podlaktice i prilagođavanje aktivnosti i specifičnih pokreta. U određenim situacijama daje se blokada lakta. Hirurška intervencija je izuzetno retko neophodna.

Šta je golferski lakat?

Golferski lakat (medijalni epikondilitis) je stanje koje izaziva bol na mestu gde se tetive podlaktice spajaju sa koštanim delom na unutrašnjoj strani lakta. Kao i teniski lakat, posledica je preopterećenja tetiva lakta koja se javlja usled repetitivnih pokreta ili kao posledica povrede.

 

Uzroci Stanja i aktivnosti koje izazivaju golferski lakat

Tendinitis (tendinopathies) je zajednički naziv za grupu problema koji pogađaju tetive lakta, a golferski lakat predstavlja jednu od njegovih manifestacija. Medijalni epikondilitis neposredno je prouzrokovan prevelikom silom savijanja zgloba šake ka dlanu, ali ovo stanje, kao i teniski lakat, može izazvati nekoliko čestih, specifičnih stanja i aktivnosti:

 • repetitivni pokreti, odnosno ponavljanje istih pokreta, mogu dovesti do povrede tetive ili njene iritacije, što izaziva bolove i ograničava pokrete;
 • proces starenja utiče negativno na stanje tetiva u našem telu tako što putem degeneracije (propadanja) i raskida čini tetive slabijim;
 • hronična stanja poput artritisa, u određenim slučajevima, mogu izazvati probleme sa tetivama.

Stanje se relativno često javlja kod igrača golfa i sportista uopšte, ali se može javiti kod svih ljudi, u zavisnosti od aktivnosti kojima se bave ali i starosne dobi. Češće se javlja kod osoba starijih od 40 godina, naročito ukoliko obavljaju poslove koji na dnevnom nivou zahtevaju dvočasovno ponavljanje pokreta.

 

Simptomi Kako boli golferski lakat?

S obzirom da se golferski lakat javlja kao posledica ponavljanja pokreta, češe pogađa dominantnu ruku. Simptomi su sledeći:

 • Bol u unutrašnjoj strani lakta koja može nastati iznenada ili se postepeno razviti, širi se niz unutrašnju stranu podlaktice i pogoršava se nakon izvođenja određenih pokreta
 • Osećaj slabosti u podlaktici
 • Ukočenost lakta praćena bolom prilikom stezanja pesnice
 • Utrnulost ili peckanje koji se prenose ka malom i domalom prstu

 

Lečenje Kako se leči golferski lakat?

Dijagnoza se uglavnom lako postavlja na osnovu anamneze i jednostavnog pregleda. Primarni izbor je neoperativno lečenje lekovima protiv bolova ili davanjem blokade u predeo lakta (u slučaju jačih bolova), što omogućava pacijentu da započne sa treningom čiji je cilj uspostavljanje funkcionalnosti lakta i čitave ruke. Fizikalna terapija, odnosno odgovarajuće vežbe za jačanje mišića važan su deo rehabilitacije i daju jako dobre rezultate.

Iako golferski lakat izaziva bol, odgovarajući tretman i odmor uglavnom daju dobre rezultate i u relativno kratkom periodu je moguće ponovo se vratiti sportskim aktivnostima ili obavljanju poslova.

Kada je operacija rešenje za golferski lakat?

U velikoj većini slučajeva golferski lakat se može izlečiti nehirurškim putem – fizikalnom terapijom, na koju pacijenti uglavnom reaguju jako dobro i koja veoma brzo donosi osećaj olakšanja. U malom broju situacija simptomi ne nestaju nakon 6 do 12 meseci neoperativnog lečenja, te se može predložiti da se oštećeno tkivo odstrani operativnim putem. Procedura se obavlja kroz jedan veći ili nekoliko manjih rezova.

Specijalne vežbe tokom perioda rehabilitacije su ključne za kvalitet oporavka.

 

Prevencija Kako sprečiti golferski lakat?

Kao i u slučaju lateralnog epikondilitisa, dobra ideja je preventivno uticati na jačanje mišića lakta i na taj način smanjiti verovatnoću pojave golferskog lakta. Uspešna prevencija ovog stanja podrazumeva:

 • izbegavanje ekstremnih savijanja lakta ili potpunog istezanja lakta;
 • pauziranje prilikom obavljanja aktivnosti sa pokretima koji se ponavljaju;
 • izbegavanje podizanja teških stvari sa potpuno ispruženim rukama u najvećoj mogućoj meri;
 • korišćenje steznika za ručni zglob prilikom dizanja tereta;
 • pažljiv izbor alata i načina držanja alata za rad – ukoliko je moguće, najbolje je alat držati obema rukama.