Bol u ramenu može se tretirati na više načina, jedan od najčešćih i najefikasnijih je blokada ramena.

Naziv potiče od ideje da se “blokira bol” u ramenu. Blokada u predelu ramena primenjuje se radi ublažavanja iritacije u tkivu oko ramenog zgloba. Najvažnije prilikom ovog postupka je pronaći uzrok, odnosno precizno odrediti dijagnozu. Nakon toga pristupa se davanju blokade.

 

Blokada ramena – procedura

Ultrazvučna blokada ramena se daje u bolno mesto koje lekar ustanovljava tokom pregleda. Preciznost prilikom ovog tretmana postiže se ultrazvučnim praćenjem davanja blokade, čime se ujedno postiže i bolji efekat. Lekar najpre ultrazvukom locira bolno mesto, a zatim ubrizgava tečnost.

Blokada sa sterilnom slanom vodom ili lokalnim anestetikom

Blokada može sadržati sterilnu slanu vodu, lokalni anestetik ili se, jednostavno, bolno mesto stimuliše iglom. Kod ovakvog tretiranja bolnog ramena gotovo da ne postoje neželjena dejstva, osim blage lokalne iritacije u predelu bolnog mesta i eventualne alergijske reakcije na lokalni anestetik. Rizik od pojave infekcije je minimalan.

Blokada sa kortikosteroidima dugog dejstva

Ukoliko postoji upala ramena, stanje se tretira injekcijom koja sadrži kortikosteroid dugog dejstva u kombinaciji sa lokalnim anestetikom. Ovakva blokada deluje protiv upalnog procesa, a samim tim i ublažava bol. Nakon prestanka dejstva blokade, postoji mogućnost da se bol javi ponovo i u tim slučajevima se blokada ponovi više puta, najčešće na 6–8 nedelja.

Tretman kortikosteroidima može imati više neželjenih dejstava koja brzo nestaju. Neka od njih su:

  • Jak bol u ramenu izazvan delovanjem kortikosteroida – bol je bezopasan i nestaje u roku od 24 časa
  • Crvenilo i osećaj toplote u predelu lica
  • Povišen krvni pritisak
  • Porast šećera u krvi
  • Infekcija, povišena temperatura, natečenost tretiranog područja
  • Promene na koži

Većina ovih neželjenih dejstava je bezopasna i prolazna.

 

Oporavak pacijenata nakon davanja blokade

Nakon davanja blokade rame treba delimično poštedeti aktivnosti, a zatim u skladu sa propisanim protokolima početi sa laganim vežbama ili sa fizikalnom terapijom.

Opterećenje treba da bude postepeno jer preveliko opterećenje odmah nakon blokade ramena može dovesti do pogoršanja povrede, pa čak i do ozbiljnije povrede struktura ramena.

Efekat ovakvog lečenja može biti dugotrajan, čak do 6 meseci. Poboljšanje se oseća nekada narednog dana, a nekada tek nakon par nedelja. Preporuka u našoj praksi je davanje serije do 3 blokade sa razmakom od 6–8 nedelja.