Slobodna tela u laktu su komadići kosti ili hrskavice koja se slobodno kreću unutar zgloba lakta izazivajući bol i neugodnost i istovremeno smanjujući pokretljivost lakta. Do pojave ovih tela dolazi prilikom povreda, zatim kod sportista, ali i kod ljudi čiji lakat trpi velika opterećenja u obavaljanju određenih aktivnosti.

Iako je uklanjanje slobodnih tela iz lakta operativni zahvat koji, kao i bilo koji drugi, nosi rizike poput infekcije, krvarenja i, u retkim slučajevima, oštećenja nerva, prednost obavljanja zahvata apsolutno opravdava rizik jer nesanirana slobodna tela u laktu mogu izazvati značajne komplikacije.

 

Uklanjanje slobodnih tela iz lakta – procedura

Uklanjanje slobodnih tela iz lakta obavlja se, po pravilu, u totalnoj anesteziji, eventualno uz kombinaciju sa lokalnom anestezijom. Problem rešava prilično jednostavna artroskopska operacija lakta: hirurg pravi nekoliko manjih rezova kroz koje instrumentom (artroskopom) ulazi u lakat, postavlja dijagnozu i potom vrši uklanjanje slobodnih tela iz lakta. Ukoliko se nakon operativnog zahvata jave bolovi, potrebno je uzeti lekove protiv bolova.

Zavoj koji se nakon operacije stavlja na operisano mesto obično se uklanja nakon 2 dana. Konci se uklanjaju nakon 12–14 dana, a nakon 6 nedelja trebalo bi obaviti kontrolni pregled.

 

Oporavak nakon uklanjanja slobodnih tela iz lakta

Važno je što pre nakon operacije početi sa pokretanjem lakta i obavljanjem aktivnosti do granice bola. Neophodno je pridržavati se programa vežbi koje odredi fizioterapeut, a koje se takođe rade do granice bola. Postepeno, kako se bol smanjuje, treba pojačati intenzitet vežbi i opterećenje. Cilj fizikalne terapije je dobijanje punog obima pokreta i jačanje mišića lakta.

Tokom prvih 6 nedelja može doći do natečenosti praćene bolovima. U tom slučaju treba smanjiti opterećenje, ali nastaviti sa laganim vežbama.

U slučaju pojave znakova infekcije (crvenila, natečenosti, toplote, pulsirajućih bolova, povišene telesne temperature) u toku procesa oporavka, neophodno je odmah kontaktirati lekara.