Popuštanje zglobne kapsule lakta (release lakta) je operativni zahvat kojim se tretira ukočenost lakta, odnosno kontraktura lakta – stanje koje se javlja kao posledica povrede ili pada, a nekada je posledica hroničnih oboljenja (artritisa). Cilj zahvata popuštanja zglobne kapsule lakta, kao i postoperativnog programa, je uspostavljanje ponovne funkcije i postizanje punog obima pokreta lakta bez bola.

 

Kada se izvodi popuštanje zglobne kapsule lakta?

Ukočenost lakta ponekad izaziva bol i onemogućava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ovakvo stanje se može tretirati vežbama, odnosno fizikalnom terapijom, međutim u slučaju da je deformitet značajan, neophodno je izvesti operaciju, nakon čega se svakako mora nastaviti sa fizikalnom terapijom. U svakom slučaju, neinvazivne metode saniranja problema predstavljaju primarni izbor, dok se operativni zahvat primenjuje tek ako nijedna od njih ne daje zadovoljavajuće rezultate.

 

Procedura operativnog zahvata

Operativni zahvat popuštanja zglobne kapsule može biti urađen artroskopski ili kao otvorena operacija.

  • Artroskopska metoda je čest izbor zbog izraženih prednosti i manjeg rizika i podrazumeva izvođenje nekoliko malih rezova kroz koje se u područje zgloba uvlače instrumenti i obavlja popuštanje zgloba.
  • Otvorena operacija je preporučena metoda ukoliko je već bilo ranijih operacija lakta.

 

Oporavak nakon popuštanja zglobne kapsule

Veoma je važno krenuti sa fizikalnom terapijom što ranije, već 24 sata nakon što se obavi release lakta. Iako su pokreti odmah nakon operacije ograničeni i bolni, pacijent bi trebalo aktivno da koristi ruku do granice bola, a fizioterapeut da održi stanje dobijeno operacijom. To je ponekada teško jer proces ima tendenciju povratka na prethodno stanje.

U prvo vreme ne treba izlagati lakat velikim opterećenjima, ali je neophodno imati redovne treninge.