Artroskopija lakta | OrthoExpert
OrthoExpert Logo

 

Izaberite ordinaciju

Beograd Niš

Trenutno izabrana ordinacija: Beograd

Ordinaciju u svakom trenutku možete promeniti klikom na link Promena ordinacije

Artroskopija lakta primenjuje se kod raznih oboljenja lakta kako bi se postavila precizna dijagnoza stanja kao što su povrede zgloba, burze i zglobne kapsule, ali i kako bi se problemi tretirali. Uklještenja sluzne kesice u zglobu lakta najčešća su kod sportista i kod velikih opterećenja ovog zgloba.

Većina ovakvih stanja i povreda može se tretirati artroskopskom metodom koja u proseku traje jedan sat, a obavlja se kroz nekoliko minimalnih rezova na laktu. Kroz ove rezove instrumentima se ulazi u zglob lakta i postavlja dijagnoza, a zatim pristupa uklanjanju problema.

Nakon artroskopskog zahvata potrebno je dati analgetik, a najčešće se kroz blokadu lakta, koja se postavlja u toku operacije, daje sredstvo protiv bolova. Blokada lakta će izazvati potpunu bezbolnost, i ovo stanje traje 12 do 24 časa. Ukoliko se blokada ne aplikuje, potrebno je uzeti analgetike po preporuci lekara.

Nakon što se artroskopija lakta okonča, neophodno je mirovati par dana i uzimati lekove protiv bolova. Postoji tendencija naticanja operisanog područja kao i cele ruke. Smanjenje ili sprečavanje otoka može se ostvariti na više načina – na primer, elevacijom ruke ili određenim vežbama za poboljšanje cirkulacije. Svakodnevnim aktivnostima se treba vratiti postepeno, uz konsultaciju sa lekarom.

Artroskopija lakta, slično kao artroskopija ramena, ima mnogo prednosti u odnosu na otvoreni operacioni zahvat, kao što su: manji rizik od infekcija, znatno manje oštećenje okolnog tkiva prilikom operacije i brz oporavak.

Kompikacije su moguće, ali se retko dešavaju. Ipak, može doći do oštećenja veoma složene i značajne strukture lakta.

Povrede lakta i oboljenja lakta

Procedure za lečenje povreda i oboljenja lakta