Rame, bol u ramenu, povreda ramena, oboljenje ramena i procedure | OrthoExpert
OrthoExpert Logo

 

Izaberite ordinaciju

Beograd Niš

Trenutno izabrana ordinacija: Beograd

Ordinaciju u svakom trenutku možete promeniti klikom na link Promena ordinacije

Rame je zglob sastavljen od kosti, mišića, tetiva i ligamenata. Tetive su tkivo koje pripaja mišiće za kosti. One pomažu mišićima da pokreću rame. Uloga ligamenata je da drže kosti zajedno i time doprinose stabilnosti zgloba.

Rame čine tri kosti: lopatica (scapula), gornji deo nadlaktice (humerus) i ključna kost (clavicula). Čitav rameni zglob okružen je zglobnom kapsulom ispunjenom tečnošću koja podmazuje zglob i čini da on funkcioniše. Zidove kapsule čine ligamenti - mekano tkivo koje spaja kost za kost. Ligamenti i kapsula su statički stabilizatori ramena – to znači da stabilizuju rame bez naše volje.

Oko ramena postoje četiri mišića koji čine dinamičke stabilizatore ramena: supraspinatus, infraspinatus, teres minor i subscapularis. Tetive ovih mišića se vezuju za humerus i odgovorni su da humerus stoji stabilno u čašici (glenoid). Ovaj deo je vrlo plitak i zaravnjen, a njegovu ivicu okružuje meko tkivo (labrum) koje ga produbljuje i za koje se pripajaju ligamenti.

Rame je najpokretljiviji zglob u telu, te su iz ovog razloga bol u ramenu i povreda ramena relativno česte pojave. Njegova funkcija zavisi od istovremene saradnje kako statičkih stabilizatora ramena (ligamenti i zglobna kapsula) tako i dinamičkih (mišići rotatorne manžetne). Zbog svoje složenosti se često naziva i rameni kompleks. Ispadanje samo jednog od faktora stabilnosti dovodi do stanja pod nazivom nestabilnost ramena.

Povrede ramena i oboljenja ramena

Procedure za lečenje povreda i oboljenja ramena