Kuk, bol u kukovima, povreda kuka, oboljenje kuka i procedure | OrthoExpert
OrthoExpert Logo

 

Izaberite ordinaciju

Beograd Niš

Trenutno izabrana ordinacija: Beograd

Ordinaciju u svakom trenutku možete promeniti klikom na link Promena ordinacije

Kuk je zglob koji spaja donje udove sa trupom. Njegova primarna funkcija je da pruži potporu čitavoj težini gornjeg dela, omogućavajući istovremeno složene pokrete donjeg dela tela.

Zdrav i snažan kuk najbitniji je faktor u održavanju ravnoteže tela, omogućavajući pritom hodanje, trčanje, skakanje i sve ostale aktivnosti u kojima noge vrše aktivnu funkciju.

Anatomija kuka

Kuk je zglob između butne kosti (lat. femur) i karlične kosti (lat. os coxae) koji se sastoji od izbočenog dela – glave butne kosti (caput femoris) i udubljenog dela, odnosno zglobne čašice karlične kosti (acetabulum). Glava butne kosti unutar acetabuluma ima potpunu pokretljivost od 360 stepeni, a oko svoje ose može rotirati pod uglom od 90 stepeni.

Unutrašnja konstrukcija kuka je učvršćena snažnim ligamentima. Pozicioniran između butne kosti i bočne karlične kosti, najbitniji među njima je iliofemoralni ligament, koji predstavlja najsnažniju vezu u ljudskom telu. Ovaj ligament prekriva prednju površinu zgloba i omogućava održavanje uspravnog položaja tela bez dodatnog naprezanja mišića u pojasu kuka.

Kukovi poseduju izuzetnu fleksibilnost i sposobnost da izdrže sile ekstremnih intenziteta.

Povreda kuka i oboljenja kuka

Problemi sa kukovima najčešće su direktna posledica određenih poremećaja u razvoju kuka, ali gotovo jednako su česte i povrede kukova ili hronična oboljenja kukova. Problemi se mogu manifestovati na najrazličitije načine i zavise od uzroka poremećaja i povrede, ali i dela kuka zahvaćenog povredom ili poremećajem.

Primera radi, osteoartritis kuka ili koksartroza je degenerativno oboljenje kuka koje dovodi do propadanja hrskavice u zglobu kuka. Kada se hrskavica stanji, butna i karlična kost dolaze u direktan kontakt, što za posledicu ima bol i upalu, a u kasnijim fazama dolazi i do pojave osteofita – stvaranja koštanih izraštaja, što dodatno otežava kretanje i umanjuje funkciju kuka.

Veoma je bitno da se, ukoliko postoji bol u kuku ili nagoveštaj degenerativnih poremećaja, odmah obratite lekaru. Pravovremenim postavljanjem tačne dijagnoze moguće je kukove izlečiti na vreme i izbegnuti trajne posledice.

Procedure za lečenje povreda i oboljenja kuka

Ukoliko oboljenje kuka ili povreda kuka dovedu do nastanka oštećenja, neophodno je kroz fizikalnu terapiju raditi na vraćanju što većeg stepena pokretljivosti i fukncionalnosti kukova. U najtežim slučajevima može se desiti da je neophodno zameniti kuk protezom (aloaltroplastika kuka).