Bol u peti (bolna peta) - Lečenje bolne pete | OrthoExpert
OrthoExpert Logo

 

Izaberite ordinaciju

Beograd Niš

Trenutno izabrana ordinacija: Beograd

Ordinaciju u svakom trenutku možete promeniti klikom na link Promena ordinacije

Bol u peti može biti lociran u zadnjem i donjem delu pete.

Bolna peta je posledica dugotrajnog stajanja i fizičkih aktivnosti koje dovode do degenerativnih promena mekih tkiva.

Bol u donjem delu pete posledica je ponavljanih upala plantarne fascije, mekotkivne strukture koja omogućava normalan hod i stajanje. Bol se javlja sa unutrašnje i donje strane pete, najintezivniji je ujutru nakon ustajanja.

Bol u zadnjem delu pete je posledica degenerativnih promena same Ahilove tetive. Bol može biti lociran na samom pripoju tetive ili 5 do 7 cm iznad pripoja. U početku se radi o upali mekih tkiva koja kasnije dovodi do stvaranja kalcifikata.

Dijagnostika se zasniva na pregledu ortopeda, kao i ultrazvuku i magnetnoj rezonanci. Terapija, sem davanja antiupalnih lekova podrazumeva i fizikalnu terapiju i rasterećenje nošenjem povišice pod bolnom petom. Krajnja mera je operativno lečenje.

Lečenje bolova u peti

Lečenje bolne pete podrazumeva primenu antiupalnih lekova, fizikalnu terapiju sa vežbama za istezanje plantarne fascije i mišića potkolenice, nošenje ortopedskih uložaka sa perforiranom petom. Današnji, savremeni pristup, operativno lečenje koje podrazumeva presecanje jednog dela plantarne fascije podrazumeva tek kao krajnju meru. Postoperativni opravak uz fizikalnu terapiju je od osam do dvanaest nedelja.

Povrede stopala i oboljenja stopala

Procedure za lečenje povreda i oboljenja stopala

  • -