Ahilova tetiva i povrede Ahilove tetive | OrthoExpert
OrthoExpert Logo

 

Izaberite ordinaciju

Beograd Niš

Trenutno izabrana ordinacija: Beograd

Ordinaciju u svakom trenutku možete promeniti klikom na link Promena ordinacije

Ahilova tetiva predstavlja najjaču tetivu u organizmu. Mišići koji formiraju ovu tetivu preko nje odižu stopalo od podloge, a samim tim i čitavo telo prilikom hoda, te je stoga ona izložena svakodnevnom stresu. Vremenom ovaj ponavljani stres dovodi do promena na tetivi koji su u početku reverzibilne, tj. mogu se adekvatnom terapijom zaustaviti i izlečiti. Ukoliko se stanje na vreme ne prepozna, promene na Ahilovoj tetivi postaju trajne i dovode do hroničnog bola u zadnjem delu stopala, uz često stvaranje kalcifikata.

Lečenje Ahilove tetive

Povrede Ahilove tetive mogu se lečiti neoperativnim ili operativnim putem. Operativno lečenje je najčešće stvar izbora i podrazumeva hirurško ušivanje Ahilove tetive, imobilizaciju ortozom ili gipsom u trajanju od šest nedelja, intenzivnu fizikalnu terapiju i potom vraćanje svakodnevnim aktivnostima.

Neoperativno lečenje Ahilove tetive

Primena adekvatnih lekova kao i fizikalna terapija često dovode do oporavka. Ukoliko ove mere ne otklone bol, pristupa se hirurškom lečenju.

Operativno lečenje (operacija Ahilove tetive)

Operacija Ahilove tetive podrazumeva hirurško odstranjenje kalcifikata, čak i na samom pripoju Ahilove tetive za petnu kost, uz njenu istovremenu rekonstrukciju.

Često je uzrok ovim tegobama i uvećan zadnji deo pete koji se naziva zimska peta, a stručno Haglundova bolest. Ovo stanje se veoma lako može rešiti operativnim putem u blok anesteziji. Operacija je kratka, pacijent napušta bolnicu već nakon dva sata, a svakodnevnim aktivnostima se vraća za manje od mesec dana.

Degenerativno izmenjena Ahilova tetiva, ukoliko se na vreme ne prepozna, može da pukne kod većeg, iznenadnog napora. Bol se javlja najčešće kada pacijent iznenada potrči i najčešće se opisuje kao ubod nožem ili udarac kamenom, nakon čega pacijent više ne može da odigne stopalo od podloge. U tom slučaju, najbolje rešenje je javiti se svom ortopedu. On će Vas pregledati, sprovesti adekvatno ispitivanje i doneti odluku o daljem lečenju.

Povrede stopala i oboljenja stopala

Procedure za lečenje povreda i oboljenja stopala

  • -