Bol u ramenu može se tretirati na više načina, jedan od njih jeste blokada u predelu ramena. Naziv  potiče od ideje da se “blokira bol” u ramenu. Blokada ramena primenjuje se radi ublažavanja iritacije u tkivu oko ramenog zgloba. Najvažnije prilikom ovog postupka je pronaći uzrok, odnosno precizno odrediti glavni uzrok bola. Nakon toga pristupa se davanju blokade.

Blokada može sadržati sterilnu slanu vodu, lokalni anestetik ili se jednostavno bolno mesto stimuliše iglom. Kod ovakvog tretiranja bolnog ramena ne postoje neželjena dejstva osim blage lokalne iritacije u predelu bolnog mesta i eventualne alergijske reakcije na lokalni anestetik. Rizik od pojave infekcije je minimalan.

Ukoliko u ramenu postoji upalni proces, isti se tretira injekcijom koja sadrži kortikosteroid u kombinaciji sa lokalnim anestetikom. Ovakva blokada deluje protiv upalnog procesa pored toga što trenutno ublažava bol. Postoji rizik da se bol javi ponovo i u tim slučajevima se blokada ponovi više puta. Tretman kortikosteroidima može imati više neželjenih dejstava koja brzo nestaju. Neka od njih su:

  • Jak bol u ramenu izazvan delovanjem kortikosteroida - bol je bezopasan i nestaje u roku od 24 časa;
  • Crvenilo i osećaj toplote u predelu lica;
  • Povišen krvni pritisak;
  • Porast šećera u krvi;
  • Infekcija, povišena temperatura, natečenost tretiranog područja;
  • Promene na koži.

Većina ovih neželjenih dejstava je bezopasna i prolazna.

Nakon davanja blokade rame treba delimično poštedeti, a zatim početi sa laganim vežbama. Opterećenje treba da bude postepeno jer preveliko opterećenje ramena odmah nakon davanja blokade može dovesti do pogoršanja povrede, pa čak i do ozbiljnije povrede struktura ramena.

Blokada se daje u bolno mesto koje lekar ustanovljava tokom pregleda. Preciznost prilikom ovog tretmana postiže se istovremenim ultrazvučnim praćenjem davanja blokade, čime se postiže i bolji efekat. Lekar najpre ultrazvukom locira bolno mesto, a zatim ubrizgava tečnost.

Efekat ovakvog lečenja može biti dugotrajan, čak do 6 meseci. Poboljšanje se oseća nekada narednog dana, a nekada tek nakon par nedelja. Preporuka u našoj praksi je davanje serija do 3 blokade sa razmkom od 6 - 8 nedelja.