Kurs ultrazvuka ramena i kolena "One Man Show!” u Crnoj Gori

Aktivnosti  ::  Četvrtak, 30.08.2018.  ::   Prilozi

Posebno mi je zadovoljstvo da Vas obavestim o održavanju Kursa ultrazvuka ramena i kolena "One Man Show!" 13. i 14.10.2018. godine. CIlj kursa je objedinjavanje dijagnostičkog aspekta korišćenja ultrazvuka, sa interventnom primenom u terapiji najčešćih patoloških stanja.

Patologija ramena umnogome je zapostavljena u svakodnevnoj kliničkoj praksi, mada je u poslednjih 10 godina, uz sportsku traumatologiju, grana ortopedije koja doživljava veliki razvoj - u razvijenim zemljama udeo pacijenata sa oboljenjima i traumatologijom ramena zauzima oko 30% svih pacijenata u ortopedskoj praksi, a skoro 40% kod fizioterapeuta.

Što se tiče patologije kolena, koja je dosta česta, pored adekvatnog i pravilno izvedenog kliničkog pregleda ultrazvučna dijagnostika pruža bržu orijentaciju i omogućava da se sa lakoćom razgraniči da li su tegobe u kolenu posledica intraartikularne ili ekstraartikularne problematike. Ultrazvučnim pregledom se lako mogu dijagnostikovati ekstraartikularna stanja (oštećenja) na mišićima, tetivama, ligamentima, efuzija kolena, Bekerova cista, burzitisi, oštećenja hrskavice, abscesi.

Kurs je namenjen lekarima koji u svakodnevnoj praksi dolaze u dodir sa pacijentima koji imaju tegobe u ramenu i kolenu - ortopedima, fizijatrima, radiolozima, reumatolozima. Cilj kursa je i podsećanje na pravilno izvođenje kliničkog pregleda, koji je u stvari osnova postavljanja adekvatne dijagnoze, dok ultrazvučni pregled potvrđuje naše pretpostavke. Dakle, ultrazvučni pregled bez prethodnog kliničkog pregleda i nema veliki značaj sam po sebi, te je ovaj Kurs i mesto gde kolege koji već primenjuju ultrazvuk (radiolozi, reumatolozi) mogu da steknu znanja dobrog kliničkog pregleda, upoznaju se sa specijalnim testovima i diferencijalno dijagnostičkim stanjima i primene ih u kombinaciji sa ultrazvučnim pregledom u cilju iznalaženja adekvatnog protokola lečenja.

Kurs je podeljen u 2 celine/dana: ultrazvuk ramena i ultrazvuk kolena. Na početku svake celine je upoznavanje sa anatomijom i samom tehnikom izvođenja ultrazvuka na zdravom ramenu / kolenu. Nakon toga sledi upoznavanje sa najčešćim patološkim stanjima i primena na modelima ili pacijentima.

Najinteresantniji deo je svakako primena interventnog ultrazvuka - aplikacija blokade u subakromijalnu burzu, kalcifikat u tetivi, AC zglob kao i sam zglob ramena, a što se tiče kolena primena ultrazvučno navođenih blokada u burze oko kolena, intraartikularne blokade, apiracione biopsije.

Ne može se opovrgnuti činjenica “cost benefita” primene ultrazvuka, čija senzitivnost je adekvatna MRI pregledu, a kao dinamička metoda omogućava i primenu blokada u realnom vremenu.

Predavači su dr Srđan Živanović i dr Mladen Pavlović, obojica iskusni ortopedski hirurzi u Regionalnoj bolnici Viborg, Danska, koji u svojoj praksi svakodnevno koriste ultrazvuk u dijagnostičke i terapijske svrhe.

Kurs je međunarodnog karaktera i biće akreditovan od strane Ljekarske Komore Crne Gore.

 

Vreme i mesto
13. i 14. oktobar 2018.
Hotel ”PREMIER - Best Western”, Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 145, Podgorica, Crna Gora

 

Predavači
dr Srđan Živanović, Shoulder & Elbow Clinic, Country Hospital Viborg, Viborg, Denmark
dr Mladen Pavlović, Shoulder & Elbow Clinic, Country Hospital Viborg, Viborg, Denmark

 

Akreditacija
Akreditacija je u toku. Kurs će biti akreditovan od strane Ljekarske Komore Crne Gore i očekuje se da će nositi 10 poena za učesnike i 15 poena za predavače.

 

Kotizacija
Kotizacija za kurs iznosi 300 EUR za jedan dan / 450 EUR za oba dana i može se uplatiti na osnovu instrukcija za plaćanje iz PDF priloga dostupnog za preuzimanje ispod (odeljak "Prilozi")

 

Prijave
Svoje učešće možete prijaviti koristeći elektronsku prijavu na adresi https://orthoexpert.rs/sr/e-obrasci/one-man-show ili slanjem prijave na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

S poštovanjem,
dr Srđan Živanović
Ortopedski hirurg i traumatolog
Subspecijalista ortopedije ramena i lakta