Metode lečenja oštećene hrskavice u kolenu obuhvataju lekove protiv bolova i upala, fizikalnu terapiju, različite suplemente, injekcije hijaluronske kiseline i krvne plazme, matične ćelije i tek na kraju hirurške zahvate.

Gonartroza ili osteoartritis kolena je degenerativno oboljenje kolena koje se češće javlja kod žena, uglavnom nakon šeste decenije života, a nastaje kao posledica oštećenja hrskavice u zglobu kolena usled različitih uzroka. Prema rečima dr Mladena Pavlovića, ortopedskog hirurga i traumatologa u specijalističkoj ortopedskoj ordinaciji "OrthoExpert" u Beogradu i Regionalnoj bolnici u Viborgu u Danskoj, to je najčešće oboljenje zglobova u svetu i najčešći uzrok invaliditeta kod starijih osoba, a očekuje se da će za dve godine gonartroza postati četvrti najčešći uzrok invaliditeta u svetu. Prema rečima dr Pavlovića, slabija pokretljivost ovih osoba ima za posledicu rizik od nastanka gojaznosti, a to dalje vodi nastanku ili pogoršanju hipertenzije, kao i dijabetesa. A sve to zajedno povećava rizik i od nastanka depresije.

 

Bol, otok i otežani hod

Doktor ističe da je najčešći simptom gonartroze svakako bol, praćen otokom ("voda u kolenu"), oganičenošću pokreta i otežanim hodom. Dolazi i do atrofije mišića usled neaktivnosti, a bolovi u kolenu se javljaju i noću, odnosno u stanju mirovanja - kaže dr Pavlović.

Nekada uzrok ovog oboljenja ostane nepoznat,  ali faktori rizika su svakako starost, pol, stil života, genetski faktor, pa i tzv. "etnička pripadnost" (Evropljani imaju visok rizik da obole od gonartroze u odnosu na Afroamerikance).

 

Meniskus čuva hrskavicu

S druge strane, u slučaju sekundarnog osteoartritisa uzrok je poznat. Gonartrozu mogu da izazovu povrede, giht (nakupljanje kristala mokraćne kiseline u zglobovima), ali i hiperparatireoidizam, hemofilija i osteoporoza ili infekcije kolena. Isto tako, pacijenti kod kojih je meniskus delimično ili potpuno uklonjen imaju veću šansu da obole od gonartroze, zbog čega se danas sve više stavlja akcenat na rekonstrukciju meniskusa nakon njegove povrede - navodi doktor.

 

Gojaznost izaziva gonartrozu

Kako ističe naš sagovornik, i prekomerna upotreba kortikosteroida može da dovede do propadanja kosti koja se nalazi ispod hrskavice kolena i daje joj potporu. Doktor napominje i da je zloupotreba alkohola i cigareta takođe važan faktor nastanka gonartroze, a naročito prekomerna gojaznost (neke studije čas pokazuju da smanjenje telesne mase za oko 5% umanjuje rizik od gonartroze i do 50%). Takođe, zanimanja koja zahtevaju prekomerno čučanje i klečanje nose povećani rizik od ranijeg nastanka gonartroze. I sportisti imaju veće šanse da obole od ove bolesti, naročito oni koji vrše ekstremno opterećenje pri doskocima (košarkaši, odbojkaši) i koji teškim treninzima i igrom prekomerno opterećuju koleno (fudbaleri, rukometaši, ragbisti) - objašnjava dr Pavlović.


Izvor: https://topzdravlje.rs/sta-kad-koleno-otkaze/