Dr Srđan Živanović, ortopedski hirurg u bolnici u Danskoj: Kod oštećenje zgloba i hrskavice potrebno je uraditi zamenu zgloba ramena, a ukoliko je došlo i do povrede tetiva, onda to zahteva protezu ili "veštačko rame".

BUDUĆI da je nestabilno, podložno direktnom udarcu pri padu i da rotira za 360 stepeni, nije nikavo čudo što deset odsto svetskog stanovništva ima zdravstvene probleme s ramenom. To je drugi najčešći razlog za otvaranje bolovanja u Americi, dok su na prvom mestu problemi s kičmom. Kod starijih osoba najčešće nastaju prelomi i povrede tetiva, a kod mladih iščašenja i povrede ligamenata. I jedni i drugi sve češće obolevaju od hroničnih bolesti ramena, a period rehabilitacije može da bude dug.

Kako su zbog mnogo sedenja i nedostatka fizičke aktivnosti bolesti ramena postale učestale, ortopedi se sve češće obučavaju i stiču nova znanja u inostranstvu, kako bi bili spremni za nove hirurške izazove. U tome im pomaže doktor Srđan Živanović, ortopedski hirurg i subspecijalista hirurgije ramena i lakata, koji radi u bolnici Hospitalsenhed Midt Viborg u Danskoj.

Svake godine po jedan naš stručnjak dolazi na usavršavanje u bolnicu u kojoj radim. Imamo direktnu saradnju s Kliničkim centrom u Kragujevcu, Vojnom bolnicom u Nišu, bolnicama u Aleksincu, Subotici i Podgorici, i do sada je sedam lekara prošlo obuku. Iskustvo i nova znanja iz te oblasti su od presudnog značaja za hirurgiju ramena i lakta u Srbiji - objašnjava, za "Novosti", doktor Živanović.

U intervjuu za "Novosti", dr Živanović ukazuje na to da povrede mišića ramena, od svih povreda ligamenata, zauzimaju treće mesto, dok su prelomi ključne kosti i gornjeg dela nadlaktice neki od najčešćih u ortopedskoj praksi.

 

Po čemu su ortopedski problemi s ramenom specifični?

Rotacija ramena je velika, ono je vrlo nestabilno i podložno povredama. Ne vežbamo ga dovoljno, dok s druge strane često imamo velike fizičke zahteve.

 

Šta je najčešći razlog za operaciju?

To mogu da budu povreda, urođena mana ili bolest. Hronične i stečene bolesti su najčešće, dok su urođene mane izuzetno retke.

 

Zbog čega su hronične bolesti tako česte?

Rame je zglob koji ima svakodnevnu funkciju, ali nije neophodno da bi čovek hodao i kretao se. Zbog toga često "zapustimo" bolest i čekamo da prođe sama od sebe. Jednom rukom ponekad kompenzujemo drugu, ignorišemo bolove koji se javljaju, pa problem koji imamo prelazi u hroničan.

 

Do kojih problema najčešće dolazi?

Sindrom ukleštenja sluznih kesica, koje se nalaze između mišića i svoda ramena, tzv. "burzitis ramena" jeste najčešće oboljenje. Razlog za njegovu pojavu je preopterećenje, odnosno nagli ili ponavljajući pokreti. Drugi problem s kojim se najčešće susrećemo u praksi je nestabilnost ramena. Do toga dolazi posle iščašenja, kada neki od ligamenata koji stabilizuju rame biva otrgnut. Treće po učestalosti je otrgnuće tetiva koje stabilizuju zglob ramena. To se dešava kada neke od manjih tetiva, kojih ima četiri, popuste ili puknu, dok veliki mišići funkcionišu normalno. To čini da svi pokreti budu bolni i da rame "šeta".

 

Postoje i teže komplikacije?

Kod oštećenje zglobne hrskavice, potrebno je uraditi zamenu zgloba ramena ili "veštačko rame". Postoji nekoliko tipova proteza, u zavisnosti od toga da li su tetive očuvane.

 

Šta podrazumeva kompletan pregled specijaliste?

– Pre svega, potrebno je razgraničiti da li je problem u samom ramenu ili u okolnim strukturama. Zato s pacijentom treba razjasniti odakle bol potiče. Koriste se rendgenski snimak, ultrazvuk i magnetna rezonanca, ispituju se sve mišićne grupe, pokretljivost i stabilnost. Pregled obavezno obuhvata i lopatice i vrat, jer mnogi problemi s kičmom mogu da se odraze na rame.

 

Koliko se hirurgija ramena promenila u protekloj deceniji?

Hirurgija ramena je trenutno u velikom usponu. Pre osam godina, u bolnici u Danskoj bilo je troje specijalista za probleme s ramenom, a sada ih ima šestoro. To znači da je pacijentima preko potrebna takva vrsta pomoći.

 

Lakat je stabilniji zglob

Da li su povrede lakta manje komplikovane?

- Zapravo nisu, lakat je ekstremno komplikovan. Ali takvih povreda ima mnogo manje, jer je lakat stabilniji zglob. Nekako se čovek gotovo uvek zaštiti u laktu, dok je rame zbog veće pokretljivosti izloženije povredama.


Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/lifestyle.304.html:710858-Rame-unistava-preopterecenje