Nakon donacije koja je stigla u Opštu bolnicu Aleksinac, počelo se sa operacijama ramena najsavremenijom opremom. Radi se o artroskopu, aparatu najnovije generacije kojim se uz minimalne rezove vrše operacije po najmodernijim standardima.

Vrednost ove donacije je više od 50.000 evra a donatori su američka kompanija Arthrex i dr Srđan Živanović, ortoped koji živi u Danskoj, inače poreklom iz Aleksinca. Aparat koristi dr Goran Vidić za operacije kolena i dr Živanović za operacije ramena i lakta. S obzirom na to da je u prethodnim vestima samo šturo, u jednoj rečenici, spomenut dr Srđan Živanović, s nestrpljenjem smo očekivali njegov dolazak u rodni Aleksinac, kako bismo porazgovarali sa njim.

Moja osnovna ideja je doprinos razvoju ortopedije ramena i lakta i želja da se i u bolnicama Srbije primenjuju najsavremenije metode u ovoj oblasti. Još jedna ideja je i edukacija srpskih lekara u Danskoj gde smo im moje kolege i ja neposredni mentori. Edukacija je do sada, sprovodjena u saradnji sa „Udruženjem ortopeda za rame i lakat Srbije“ – rekao je dr Srđan Živanović.

Svake godine ovaj Aleksinčanin odvede po jednog srpskog lekara na specijalnu edukaciju, gde lekari imaju priliku da aktivno učestvuju u izvođenju operacija. Osim iz Beograda i Novog Sada, jedini ortopedi sa juga Srbije koji su prošli ovu edukaciju su dr Goran Vidić i dr Dušan Đorđević iz Vojne bolnice Niš. Ovakve operacije se, uz pomoć dr Živanovića, sada obavljaju i u Aleksincu. Inače, dr Srđan Živanović (48) rođen je u Aleksincu, gde je završio Aleksinačku gimnaziju. Studije je nastavio na Medicinskom fakultetu u Nišu, gde je i specijalizirao ortopediju. Nakon 4 godine rada u Opštoj bolnici Aleksinac, u želji da se usko specijalizuje i usavršava u svojoj oblasti odlučio je da ode u Skavdinaviju. U Regionalnoj bolnlici Viborg je završio subspecijalizaciju ramena i lakta i u toj oblasti izveo preko 2.500 uspešnih operativnih zahvata. Na naše pitanje koja je razlika između srpskog i skavdinavskog zdravstvenog sistema, odgovorio je: Razlika je ogromna. Uslovi za rad u Danskoj omogućavaju da lekari svoj posao, koji je inače zahtevan, obavljaju sa mnogo manje opterećenja u odnosu na lekare u Srbiji. U Danskoj je čitav sistem zakazivanja pregleda i sprovođenja operacija uređeniji, nema nepotrebnog trošenja vremena i praznog hoda ,što znači da se brže dolazi do termina za pregleda, a liste čekanja za operacije su daleko kraće. Jednostavno, posao je mnogo bolje organizovan i ostavlja prostora lekarima i za stručno usavršavanje.

Dr Srđan Živanović sarađuje i sa Kliničkim centrom u Kragujevcu i Vojnom bolnicom u Nišu.


Izvor: http://aleksinac.biz/1287-2/