Osećam potrebu da i ja napišem par reči o mojoj prvoj poseti Danskoj. Pre skoro 5 godina moja karijera ortopedskog hiruga dobila je nov, neočekivani tok i to sve nakon posete mom kolegi i sada već velikom prijatelju dr Srđanu Živanoviću.

Naime, 2009. godine počela je moja profesionalna priča budućeg ortopedskog hiruga. Nakon više godina provedenih u radu na Institutu za ortopedsku hirurgiju "Banjica" počeo sam da se značajnije interesujem za hirurgiju ramena i lakta, čime se još tada Srđan dugi niz godina uspešno bavio. On je sigurno najiskusniji hirurg u oblasti ramena i lakta na našim prostorima. Te 2014. godine dobio sam priliku da među prvima sa ovih prostora posetim Dansku i upoznam se sa načinom rada Odeljenja za hirurgiju ramena i lakta Regionalne bolnice u Viborgu, kao i Odeljenja za hirurgiju ramena i lakta Univerzitetske bolnice u Aalborgu, gde je Srđan u vreme mog boravka u Danskoj trenutno radio. U pomenutoj bolnici susreo sam se i imao priliku da učim od jednog od najboljih ortopeda, profesora Stena Lunda Jensena. To iskustvo bilo je neprocenjivo za mene, mladog lekara u tom trenutku, a sada, iz ove perspektive, uviđam još više njegov značaj.

Prvi utisci o načinu rada u Danskoj su me potpuno fascinirali i dan–danas se vodim istim idejama. Pre svega≥ shvatio sam da su stvari moguće i da ono o čemu svi maštamo stvarno postoji. Lekari su potpuno posvećeni pacijentima i pacijent je u fokusu svakodnevnog rada. Detaljni pregledi, koji traju u proseku 20-45 minuta, iscrpni razgovori sa pacijentom, gde se pokušava da se pacijent što podrobnije upozna sa problemom, mogućnostima lečenja i očekivanjima, nekada se čak pokušava da se pacijentu "nacrta" problem i kako je do problema došlo. Pacijentu se daju detaljna objašnjenja o načinu lečenja, planiranom toku lečenja, uz sažimanje procedura koje spadaju u delokrug ortopeda, ali i onih aktivnosti koje su odgovornost samog pacijenta. To su postulati iskrenog i profesionalnog odnosa prema samom poslu i pacijentu, kojih se i ja od tada čvrsto držim i primenjujem u svakodnevnom radu. Iz takvog odnosa lekara i pacijenta proizlaze i dobri rezultati lečenja, uz veliki broj zadovoljnih pacijenata.

Tada počinjem da uviđam da je ultrazvučni pregled nezaobilazna karika u dobroj dijagnostici oboljenja ramena i lakta, čak i u lečenju određenih oboljenja, uz primenu ultrazvukom navođenih blokada. Tada shvatam da ortopedi nisu samo hirurzi, već da postoje i druge, neoperativne metode lečenja, koje u određenim slučajevima daju dobre rezultate. Od tada razmišljam na drugi način, probleme počinjem da analiziram sada sa potpuno drugog aspekta. Uz Srđanovu pomoć počinjem svoje prve korake sa ultrazvukom u rukama. Srđan velikodušno troši svoje vreme pokušavajući da me nauči ovoj, za mene potpuno novoj dijagnostičkoj proceduri. Objašnjava pacijentima da budu strpljivi pošto pregled traje duže nego što je planirano, jer i oni mlađi moraju da uče. Pacijenti to naravno bez reči prihvataju, srećni što i oni mogu da imaju udela u edukaciji mladih lekara. Srđan kasni sa pacijentima u ambulanti, to mu se inače često dešava, ali pacijenti, kada dođu na red, budu prezadovoljni njegovom posvećenošću i razumevanjem za njihove probleme, a kao nagradu dobijaju najbolje moguće lečenje. Na kraju su svi zadovoljni.

Jutarnji sastanci odvijaju se u opuštenoj atmosferi, uz puno međusobno poštovanje kolega. Čak i studenti koji su ponekada prisutni javljaju se da kažu ili nešto pitaju. Svi ih slušaju sa poštovanjem. Mnogo se diskutuje, stručne diskusije su iscrpne, zasnovane na iskustvu, neretko se oslanjaju i na stručnu literaturu i naučne radove. Sve se se odvija uz šoljicu kafe, bez sujete i snishodljivosti. Rajska radna atmosfera.

Pomenuo bih svakako i dr Mikaela Vesela, koji je danas deo tima OrthoExpert i stalni predavač na kursevima koje OrthoExpert organizuje. Svakodnevni rad sa njim je zadovoljstvo i u profesionalnom i u ljudskom smislu. I dr Mikael, kao i ostale kolege, svoje znanje ne čuvaju za sebe, već ga rado dele sa drugima i mlade kolege smatraju sebi ravnima, to je jedna od stvari koja je na mene ostavila najjači utisak.

O Srđanu kao hirurgu imam samo reči hvale. U operacionoj sali pravi je virtuoz. Svaki njegov potez duboko promišljen i isplaniran. Za svaku odluku ima argumentovano objašnjenje. Kako i ne bi, kada operiše 300-400 ramena i laktova godišnje. Nakon takvog iskustva sve izgleda tako lako. Kao što skoro rekoše kolega i instrumentarka iz Hrvatske, još nisu videli nekoga da tako vlada operacijom i da je hirurški spretan kao Srđan. Za svoj razvoj kao ortopedskog hirurga u oblasti ramena i lakta mogu da zahvalim najviše njemu.

Šta god da kažem o Srđanu kao prijatelju malo je i uvek imam osećaj da sam nešto preskočio. Uvek otvoren da sasluša drugoga i o svim temama je lako razgovarati sa njim. Uvek spreman da se udubi u tuđe probleme i pokuša da efikasno pomogne. Stručnim temama nikad kraja. Diskutuje otvoreno, stručno, pažljivo sluša i pokušava da još jednom argumentuje svoje stručne stavove, ali širokog uma da razume i stavove onih mlađih, manje iskusnih u cilju da ih obrazuje i podrži. Njegova kuća uvek je otvorena za prijatelje, a njegova porodica velikodušna i uvek prijateljski raspoložena. Biti gost u njegovoj kući je samo formalan izraz, tako je lako osećati se domaćim u njegovoj porodici. Tokom te prve posete sećam se dugih razgovora, nekada do kasno u noć, pre svega prijateljskih i dobronamernih. Od tada traje naše prijateljstvo, koje je neraskidivo i danas.

Srđan je danas jedan od mojih najboljih prijatelja i svakako moj najbliži saradnik u stručnom smislu. On je jednostavno deo moje porodice i njegovu porodicu smatram svojom, koliko je god to moguće reći. Svakodnevno se družimo i na poslu i van posla. Često operišemo zajedno. Iako sam sve u ortopediji ramena i lakta naučio od njega, još uvek mi se čini da imam još mnogo toga da učim. On svoje znanje i veštinu bezrezervno deli. Svaka stručna dilema u mojoj glavi nema alternativu, odmah pozivam Srđana za savet.

Naša saradnja se, na obostrano zadovoljstvo, proširila i na projekte OrthoExpert i OrthoExpert Education. Jako mi je drago da sam deo tima koji se bavi ne samo zdravljem pacijenata, već i edukacijom stručnog kadra sa ciljem da se pruži kvalitetnija usluga u lečenju pacijenata.

S poštovanjem,
Mladen Pavlović