U februaru 2018. godine sam imala jedinstvenu priliku da učim prateći rad dr Srđana Živanovića i njegovih kolega na Odeljenju za ortopedsku hirurgiju u Regionalnoj bolnici u Viborgu. U to vreme sam bila student biologije i moj najveći san je bio da upišem studije medicine i postanem lekar. Praksa mi je pomogla da izbliza upoznam život i rad hirurga, pošto mi je doktor Živanović omogućio da učestvujem u operacijama, kao i u ambulantnim pregledima pacijenata. Moja praksa je bila osmišljena vrlo raznoliko – svakog dana sam iskusila i naučila nešto novo: pored operacija i pregleda pacijenata, posmatrala sam rad lekara u urgetnom centru, učila da čitam rendgenske snimke i učestvovala u konzilijumima lekara.

Pre nego što sam stigla u bolnicu u Viborgu, jedna od mojih velikih briga bila je da nemam dovoljno znanja i da neću biti u stanju da razumem medicinsku terminologiju, niti da učestvujem u praktičnoj nastavi. Pokazalo se da je moja briga bila nepotrebna i nisam imala baš nikakvih problema. Dr Srđan je veoma strpljiv i uvek se trudi i ume da prenese znanje i sve potrebne informacije tako da svako može da ih razume, bez obzira na to koliko daleko je odmakao u studijama medicine.

Moja praksa sa dr Živanovićem me je dodatno motivisala i inspirisala i samo potvrdila moju želju da jednog dana postanem lekar. Danas sam student medicine na Univerzitetu u Kopenhagenu i već mogu da koristim znanje stečeno u Viborgu. Dr Srđan Živanović i njegove kolege su me naučili da holistički posmatram pacijenta i brzo povezujem sve relevantne informacije koje dobijamo prilikom pregleda u jednu širu, opštu sliku.

U najkraćem, moje iskustvo je bilo istinski korisno i jedinstveno.