Dragi prijatelji ortopedi i neortopedi, ceo oktobar u Viborgu u Danskoj staviti obavezno na svoj bucket list. Imaćete prilike da vidite Grand mastera hirurgije ramena i lakta Srđana Živanovića na svom terenu. Moći ćete da upoznate mnogo genuine Danaca, medicinara i ostalih, koji su uvek predusretljivi i prijateljski raspoloženi. Od prvog trenutka kada sletite na neki od aerodroma možete da se opustite i uživate u predivnoj, gotovo utopijskoj, atmosferi koju grade državljani Danske. Verovatno ćete se smestiti u nekom apartmanu ili sobi koja je u vlasništvu bolničkog koncerna i u samom je krugu bolnice u Viborgu. Smeštaj je, naravno, oličenje sveprisutne danske moderne i funkcionalnog minimalizma sa obaveznim PH5 lusterom iznad trpezarijskog stola. Sve, ama baš sve, koliko god staro izgledalo, funkcioniše perfektno i perfektno je očuvano.

U regionalnoj bolnici u Viborgu na ortopedskom odeljenju neće smatrati vaš dolazak neprirodnom i egzotičnom pojavom pošto ih je Srđan navikao na mlade lekare iz Srbije koji su željni znanja i napretka. Uz Srđana ćete moći da prisustvujete velikom broju operacija iz oblasti ramena i lakta, ali će i svi ostali ortopedi biti veoma ljubazni i pokazati vam sve za šta ste zainteresovani ne smatrajući to uslugom. Posebno im se dopada ideja želje za unapređivanjem u cilju boljeg lečenja pacijenata u Srbiji, jer su Danci poznati kao veoma socijalno osvešćen narod koji ceni žrtvovanje radi pomoći kolektivu. Verujem da će vas zaintrigirati njihov perfekcionizam i činjenica da se ni jedna operacija ne završava dok se ne postigne najbolji mogući rezultat. To nam nedostaje u Srbiji i praktično nam je neophodan boravak u ovakvoj sredini da bismo mogli da uporedimo svoje veštine sa ortopedskim perfekcionistima. Lično sam imao prilike da unapredim svoju tehniku operisanja. Savladao sam veliki broj operacija iz oblasti ramena i lakta uz savete koji ne mogu da se pročitaju u knjizi. Isto tako sam unapredio veliki broj operativnih tehnika iz oblasti sportske medicine i ortopedske traumatologije. Napredovao sam i kao čovek, naučivši se ljudskoj skromnosti koja je u Danskoj još uvek na ceni. Svakodnevno vežbajući i trčeći oko jezera u Viborgu uspeo sam da smršam 5kg što mi godinama nije uspevalo. Imao sam zadovoljstvo da bolje upoznam Srđanovu porodicu, toplu, iskrenu i neposrednu koja me je više puta ugostila u svom predivnom domu.

Kada sam se vratio na svoj rodni Palić izljubio sam celu svoju porodicu i danima im pričao šta mi se u Viborgu dešavalo. Preuzeo sam mnogo medicinske doktrine koju koristim svakodnevno u svom poslu. Od kada sam se vratio iz Viborga, rezultati lečenja kod mojih pacijenata su se poboljšali. Počeo sam i ja da težim danskom perfekcionizmu. Cela moja porodica je preuzela više danskih postulata životnog stila. Tako sada u kući više nemamo zavese i držimo podignute roletne, često pešačimo i vozimo bicikl, pijemo filter kafu, manje razmišljamo o materijalnim stvarima i više poštujemo životnu sredinu.

Za sve ovo zahvalan sam dr Srđanu Živanoviću i njegovoj porodici. Ovako prijateljski i iskren pristup je neprocenljiv i potiče iz ljudske vrline koja krasi ove divne ljude.