Dr. Srđan Živanović prisustvovao je 17. novembra ove godine BioAcademy simpozijumu pod nazivom "Tissue regeneration in Osteoarthritis and Tendinopathy" održanom u Minhenu. Prikazana su najnovija dostignuća u bioregenerativnoj medicini, kod nas poznatijom pod nazivom "terapija plazmom", gde je vodeća svetska firma na ovom polju, Arthrex, predstavila svoje proizvode.

Najveću pažnju je privukla primena "ACP tendo" koji, osim svih povoljnih efekata primene plazme, ima prednost zbog upotrebe "nosača" koji zadržava faktore regeneracije i otpušta ih usporeno u toku dužeg vremena. Nosač i sâm služi kao stimulator regeneracije tkiva, jer predstavlja kolagen napravljen bioinženjeringom u kome je kao osnova korišćen ekstrakt biljke duvana. Primena "ACP tendo" je, kao što i sam naziv kaže, u slučajevima patoloških stanja tetiva (Ahilova tetiva, teniski lakat, tetive šake, tetiva patele), a ogromna prednost leži u činjenici da nije potrebno više od jednog davanja.

Dr Srđan Živanović je u direktom kontaktu sa predavačima i kolegama u radionici mogao da podeli svoja iskustva iz svakodnevne primene bioregenerativnih produkata. Još jednom je istaknuto da davanje preparata pod kontrolom ultrazvuka obezbeđuje značajnu sigurnost primene, a time i dobre rezultate.